BREXIT: BTW gevolgen vanaf 1/1/2021

BTW boekhouder

Januari 2020, het Verenigd Koninkrijk treedt uit de Europese Unie. Tegelijkertijd werd er een overgangsperiode ingebouwd die afloopt op 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 wordt het Verenigd Koninkrijk voor de BTW aanzien als een zogenaamd derdelandsgebied. Gevolg hiervan is dat de BTW regels wijzigen. In dit artikel vatten we de belangrijkste wijziging samen, opgesplitst voor goederen en diensten.

Goederen

  • Invoer

De situatie waarin u als klant goederen aankoopt van een leverancier die gevestigd is in het VK. BTW technisch zal dit niet langer worden verwerkt als een intracommunautaire verwerving, maar als een invoer. De BTW wordt verschuldigd op het moment dat de goederen de Europese Unie binnenkomen. In de meeste gevallen zal de BTW moeten worden betaald via de douaneaangifte, hierop bestaan een aantal uitzonderingen. Als BTW plichtige klant zal u een factuur ontvangen waar geen BTW op staat vermeld.

  • Uitvoer

De situatie waarin u als leverancier goederen verkoopt aan een klant die gevestigd is in het VK. Ook dit zal niet langer worden verwerkt als een intracommunautaire levering, maar als uitvoer. De levering van goederen is vrijgesteld van BTW. Op de factuur vermeldt u ‘vrijgesteld uitvoer’. De vermelding van het BTW nummer van uw Britse klant, is niet langer noodzakelijk om de vrijstelling toe te passen. De uitvoerder moet de verzending kunnen bewijzen door een aantal documenten, waaronder de douaneaangifte. De douanediensten zullen een ‘EORI-nummer’ uitreiken. Formaliteiten: de verwerking in de BTW aangifte verloopt via andere roosters dan voordien. Daarnaast moet de verkoop niet meer worden opgenomen in de intracommunautaire aangifte.

Diensten

  • B2B

B2B staat voor business to business. Met andere woorden, een BTW plichtige die diensten aankoop/verkoopt van/aan een andere BTW plichtige. Hier verandert er niet veel. De dienst zal nog altijd worden gelokaliseerd aan het land van de klant, het land waar de afnemer gevestigd is. U blijft dus factureren zonder BTW, want de BTW is verschuldigd in het VK. U vermeldt op de factuur aan de klant: ‘plaats van de dienst Verenigd Koninkrijk’

  • B2C

Situatie waarin een BTW plichtige onderneming diensten verricht voor een particulier. Indien de particulier gevestigd is in het VK, zal de plaats van de dienst het VK zijn. Ook hier stelt u een factuur op zonder BTW en vermeldt u ‘plaats van de dienst Verenigd Koninkrijk’ Formaliteiten: de verwerking in de BTW aangifte verloopt via andere roosters dan voordien. Daarnaast moet de verkoop niet meer worden opgenomen in de intracommunautaire aangifte.

Noord-Ierland

Bijzondere situatie voor Noord-Ierland. Wat goederen betreft blijven de vroegere intracommunautaire regels van toepassing. Wat diensten betreft zijn de nieuwe regels (zie supra) van toepassing. De BTW nummers van de Noord-Ierse ondernemingen zullen worden gewijzigd en beginnen met een prefix ‘XI’.

 

Vragen? Stel ze gerust aan uw IMPACCT boekhouder!

Wenst u meer informatie over onze diensten? We helpen u graag verder!